BrouwHulp recept rapport Naam bier: Boezem Chimay Biertype : Quadrupel ==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ========================================================= Gepland volume: 20 liter Geplande begindichtheid: 1084 g/l Gemeten begindichtheid: 1084 g/l Gemeten einddichtheid: 1014 g/l Schijnbare vergistingsgraad: 83,3% Brouwzaalrendement: 70,9% Geplande kleur (Morey): 46 EBC Geplande bitterheid (Garetz): 23 IBU ==== Maischen ============================================================================================= Mout, graan en suikers Mout/graan/suiker EBC kg % Pilsmout 3 3 4,659 67,4 Tarwemout 3 0,622 9,0 CaraMunich (Cara 120) 123 0,622 9,0 Special B (Cara 400) 391 0,311 4,5 Bruine kandijsuiker 10 0,698 10,1 Maischwater en maischschema Graantemperatuur: 20 Temperaturen Tijden Infusie of decoctie Beslag- Stap naam begin eind opwarm rust stap type temperatuur volume (l) dikte Mash In / Beta-amylase 55 55 0 10 Infusie 58 24,00 3,86 Beta-amylase 63 63 10 60 Directe verwarming 0 Alfa-amylase 73 73 10 20 Directe verwarming 0 Rust 78 78 5 5 Directe verwarming 0 ==== Filteren en spoelen ================================================================================== Spoelwater: 20,58 liter Temperatuur spoelwater: 78,00 °C pH spoelwater: 8,1 Filtertijd: 0:35 uur ==== Koken, hop en kruiden ================================================================================ Totale kooktijd: 90 minuten Hop Hopsoort %a hoeveelheid (g) kooktijd (min) type IBU Spalt Select 4,5 45,0 90 Hopbellen 24,0 Kruiden Kruid hoeveelheid (g) kooktijd (min) SG na koelen: 1084 Volume na koelen: 17 liter ==== Vergisting =========================================================================================== Gist en giststarter Gebruikte gist: Wyeast 1214 Belgian Ale Gistvorm: Vloeibaar Gisttype: Bovengist Giststarter gemaakt?: Ja Volume giststarter: 2,0 liter Dichtheid giststarter: 1040 g/l Starter belucht: 0 uur Temperatuur giststarter: 20,0°C Gistvoeding: Nutrivit Hoeveelheid gistvoeding: 5,0 gram Vergisting Primaire vergisting bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend. Secundaire vergisting 28 dagen , SG bij bottelen 1014. ==== Bottelen ============================================================================================= Botteldatum: 23-11-2008 Bottelen met 9,0 g/l suiker Temperatuur bij nagisting op fles: 15,6°C Alcoholpercentage: 9,7 vol.% Proost!